Alenka Galun in Zala

emailalenka.galun@triera.net
status: Par je izšolan za aktivnosti s psom (APŽ).

Vsakemu, ki se je kdaj ukvarjal s psi, se je verjetno prej ali slej porodila tudi želja, da bi svojega štirinožnega prijatelja vzgojil za čim bolj prijetnega družabnika. Tudi jaz sem si zaželela še kaj več kot samo sprehodov, božanja in družbe, čeprav me je že to bolj obogatilo, kot bi lahko pričakovala od male kepice dlak.

Razmišljala sem o čem, kar bi Zalo zaposlilo, ji bilo v veselje in izziv. Saj vendar vsi vemo, kako so psi pametni, družabni, radovedni in igrivi.
Med šolanjem za reševalnega psa sva se srečali tudi z raznimi predstavitvami, druženji in obiski, tudi pri otrocih s posebnimi potrebami. Prijetno me je presenetilo, kako so se vsi pozitivno odzivali na Zalo, jo želeli božati, se z njo pogovarjati in igrati. In jo, seveda, razvajati tudi s priboljški, pri čemer je prav navdušeno sodelovala.

Med vsemi temi srečanji sem razmišljala, da je čudovito tako nekomu polepšati dan, in na tako preprost način. Kako malo je potrebno, da se tisti, katerih življenje je iz takega ali drugačnega razloga bolj pusto in turobno, vsaj za kratek čas malo razvedrijo.

Tako ni bila prav nič težka odločitev, da se bova poskusili še v tovrstnih aktivnostih, ki duševno obogatijo prav vse udeležence in pričarajo še kak nasmešek več, kot bi jih bilo sicer.