Ambasadorji nasmeha v Domu starejših občanov Ribnica

Sergeja Mastnak

Živali so del narave, ki v človeku prebuja in osvetljuje njegovo čustveno plat. Čutijo z nami, na prav poseben način, poskrbijo za nas in nas nikoli ne pustijo na cedilu. So odlični družabniki in prvovrstni terapevti. Tako smo se zaradi teh lastnosti v letu 2009 tudi v našem domu odločilo za terapijo z živalmi. Začeli smo 14.10.2009 na varovanem oddelku našega doma.

Pri tej terapiji živali pomagajo našim stanovalcem odpreti ali vsaj zmanjšati motnje na področju fizičnega, psihičnega ali socialnega počutja.

Terapija z živalmi ima številne pozitivne učinke na ljudi. Že samo božanje mehkega živalskega kožuha na človeka deluje izredno sproščujoče. Ob stiku za LAKIJEM in BELO se naši stanovalci raznežijo, vidno so postali boljše volje, manj so depresivni. Z njima se stanovalci pogovarjajo, veliko lažje navežejo stik- pri tem niso nič zadržani. Med drugimi ugodnimi učinki se je povečala gibljivost – mobilnost naših stanovalcev. Tudi če se drugače zelo težko pripognejo so LAKIJA in BELO kljub težavam pobožali.

Skupina na varovanem oddelku šteje 12-15 stanovalcev/članov skupine - odvisno od zdravstvenega stanja posameznika. Ambasadorji nasmeha prihajajo na oddelek 1x mesečno med 9.00 in 10.00 uro. To je čas po zajtrku in je večina stanovalcev v najboljši kondiciji. Obisk ambasadorjev nasmeha je morda na varovanem oddelku 1x, mesečno premalo, saj se velikokrat zgodi, da do naslednjega srečanja že pozabijo. Vendar se ob pogledu na kužka zopet prikrade spomin. Marsikomu pomagamo tako, da mu  s pomočjo fotografije od prejšnjega srečanja in teko preko celega meseca obujamo spomine, oz. se pogovarjamo kdo prihaja na obisk. Skupino pripravimo v krogu v skupnem prostoru varovanega oddelka. V zimskem času poteka terapija na oddelku, v poletnih mesecih pa se zadržujemo na terasi doma ali v okolici doma.

USPEHI

Kužka vsekakor delujeta na naše stanovalce zelo POZITIVNO, POMIRJAJOČE, saj po končani terapiji vsaj še kakšen dan ali dva potekajo pogovori o dogodku. Čeprav večina že pozabi.

  • SPROSTITEV pri božanju
  • povečuje se GIBALNA SPOSOBNOST
  • pri metanju žogice se KREPIJO MOTORIČNE SPOSOBNOSTI
  • prikliče v SPOMIN- PRETEKLOST POSAMEZNIKA
  • izginil je STRAH DO ŽIVALI
  • itd.

(Vir: Skripta za Seminar o terapiji in aktivnostih s pomočjo živali, Ljubljana, 12.2.2011)