Andreja Zupanc

Član društva sem postala leta 2010. Želela sem spoznati terapijo s pomočjo živali. Takrat sem bila vpisana v tretji letnik zdravstvene fakultete, smer zdravstvena nega.

Moja ljubezen do živali je prisotna že iz otroštva. Moj oče je bil hud srčni bolnik in že pred petnajstimi leti sem slišala za »pet terapijo«, ki zniža krvni tlak in umirja stres. Sem medicinska sestra in delam v treh izmenah, zato nujno potrebujem pomoč pri negi psa. Takrat sem moledovala mamo, naj imamo psa in po več mesečnih prošnjah in obljubi, da ga bom šolala sem si za 30 rojstni dan omislila prvega mojega labradorca. Šolala sem ga za reševalnega psa. Ta labradorec me je resnično veliko naučil, tudi potrpljenja, ki se je posebno dobro izkazalo, ko sem dobila sina in se z vso nemo lotila vzgoje, kot dobra mama.

Moja želja, da izberem temo »pomoč psov ljudem« za diplomsko nalogo me je zelo prevzela, čeprav sem imela nekako slabo vest, saj v Sloveniji terapija s pomočjo živali ni priznana. Nasprotno pa sem na fakulteti in pri drugih zdravstvenih delavcih zaznala veliko zanimanje in odobravanje. Med pisanjem diplomske naloge sem se udeležila seminarja in tečaja v društvu, žal pa zaradi pomanjkanja časa in slabega kontakta z mojo labradorko nisva uspešno zaključili tečaja.

Še vedno ostajam član in čakam, da mi bo urnik dopuščal več časa za dejavnosti na prostovoljni bazi, saj moji nadrejeni žal nimajo posluha za tovrstne aktivnosti….

Andreja nam je dovolila objavo nekaj odlomkov iz njenega diplomskega dela, ki si jih lahko preberete tu: Vpliv psov na kakovost življenja.