Anita Šuštar in Zara

email: anita.sustar@telemach.net

status: Par je izšolan za aktivnosti s psom (APŽ).

ustanove: Vrtec Črnuče, enota Ostržek; DEOS Center starejših Črnuče

Živali me spremljajo že od malih nog in to ljubezen sem uspela prenesti tudi na moža in otroke. Naš »živalski vrt« je že več let precej pester. Menjavajo se ribice, hrčki, paličnjaki, žaba, polži, tudi kakšna poljska miška se je za kratek čas znašla v terariju. Vsa leta pa našo družino spremljata najmanj ena muca in en pes. No, že nekaj let imamo dva psa. Med živalmi je glavna mačka, ki je tudi  najstarejša  in opravlja delo hišnega čuvaja. Psički zlata prinašalka Zara in shih-tzu Loti  sta si po velikosti seveda zelo različni, pa značaju pa prav nič. Zara je svoj čudovit značaj zelo lepo prenesla tudi na svojo mlajšo »hči«. Obe sta hišni ljubljenki, »zadolženi za crkljanje in izkazovanje ljubezni«.

Že več let sem prostovoljka pri Karitas v domačem kraju in ko so zelo blizu mojega doma odprli Center starejših, smo se prostovoljci  začeli pripravljati za delo s starejšimi. Prav v tistem času mi je pod roke prišla objava društva Ambasadorji nasmeha o šolanju terapevtskih parov. Takoj je padla ideja, da bi bilo lahko moje delo s starejšimi nekoliko drugačno, če bi imela kosmatega sodelavca.  Prepričana sem bila, da je Zara prava za tako delo, saj je že doma s svojo prijaznostjo, nežnostjo in neizmerno željo po crkljanju  razveseljevala vse po vrsti - domače, sosede, stare in mlade. Uspešno sva opravili šolanje in zdaj riševa nasmehe na obraze starim in mladim.

Delo v šolskem letu 2013/14

V Centru starejših na Črnučah so naju z Zaro sprejeli z odprtimi rokami. Enkrat tedensko sva obskovali oddelek Spominčica – to je varovani oddelek z dementnimi osebami. Enkrat mesečno sva obiskali 2. razred na OŠ Pirniče v podaljšanem bivanju. Prav tako sva enkrat mesečno v Vrtcu Črnuče enota Ostržek obiskovali skupino Veverice.

Ustanove 2013/14: Vrtec Črnuče, enota Ostržek; OŠ Pirniče; DEOS Center starejših Črnuče.

Delo v šolskem letu 2014/15

Na Črnučah, v Centru starejših na oddelku Spominčice sva še vedno redni tedenski obiskovalki. Črnuški vrtec obiskujeva po dogovoru, predvidoma dvakrat mesečno.

Ustanove 2014/15: Vrtec Črnuče, enota Ostržek; DEOS Center starejših Črnuče.