Drugi seminar o terapiji s pomočjo živali

Drugi seminar o terapiji s pomočjo živali je bil uspešno izveden

Preberite si vtis naše članice Vesne Barbalić

V soboto, 24.5.2008, smo se v prostorih Fakultete za elektrotehniko zbrali nadebudneži. Vsak s svojega področja, vsak s svojimi bogatimi izkušnjami, vsi s skupno ljubeznijo, to je ljubezen do psov ter ljubezen do nasmeha. Seveda nas je združil nihče drug kot Ambasadorji nasmeha.

Sobotno dopoldne in vse do zgodnjih popoldanskih ur smo preživeli na seminarju z naslovom 'Seminar o terapiji s pomočjo psov… kosmata alternativa?'. Izvrstno organiziran in izpeljan seminar je prehitro minil ob zanimivih predavanjih, prispevkih, izmenjavah izkušenj ter ob prijetnem klepetu. Odziv javnosti je bil nad pričakovanji, saj se je seminarja udeležilo kar preko 70 povabljenih z različnih področij, od pravih kinologov, do strokovnjakov s področja sociale, zdravstva, pa vse do popolnih laikov. Uživali smo prav vsi!

Po uvodnem nagovoru predsednice društva Ambasadorji nasmeha, Špele Juršič, nam je nekaj osnovnega znanja  in napotkov, ki jih mora vedeti vsak, ki ima kakršenkoli namen in željo po izvajanju aktivnosti oziroma terapije, podala podpredsednica Katarina Vertin.

Dr. Dare S. Kovačič nam je predstavil program, ki se poskusno izvaja na Zavodu RS za rehabilitacijo, z naslovom Aktivnost in terapija s pomočjo psov (ATPP). Zanimiv, znanstveno podprt program se je izkazal za izredno uspešnega.

Kinolog Anton Kugonič nam je približal svoje dolgoletno udejstvovanje na tem področju, saj že od leta 2002 v Domu odraslih v Velenju izvaja kinološke urice in s tem lepša dneve upokojencem v domu. Pri tem mu vso potrebno organizacijsko in strokovno pomoč nudi strokovna sodelavka Melvina Kastelic, ki je zanimivo predavanje popestrila z zabavnimi slikovnimi prispevki.

Delo kinološkega društva Maribor ter njihovo prizadevanje, željo in interes po delu s terapevtskimi psi nam je predstavila Nevenka Poštrak. V nasprotju z bogato kinološko preteklostjo, ki v KD Maribor sega vse v leto 1955, je delo s terapevtskimi psi šele na začetku. V prihodnosti si želijo povezovanja s podobnimi organizacijami in skupinami ter izmenjavo idej.

Fascinantno dejstvo nam je predstavila Darinka Lečnik-Urbancl, vodja enote reševalnih psov v Društvu za reševalne pse Maribor, kjer poleg različnih vrst šolanja psov, uspešno izvajajo projekt CANIS – Psi in ljudje s posebnimi potrebami. Ob 10. obletnici delovanja društva so namreč v letu 2005 začeli šolati zlato prinašalko Lajko, jo uspešno izšolali in jo leta 2007 podarili Varstveno delovnemu centru Polž Maribor, kjer se združujejo osebe s posebnimi potrebami. V Sloveniji so prvi, ki so izšolali psa spremljevalca za osebe s posebnimi potrebami za tovrstno institucijo. Danes Lajka lepša dneve enajstim prebivalcem njihove stanovanjske enote.

Za izobraževanje otrok skrbi Klub vodnikov reševalnih psov Kranj, njihovo delo je predstavila Ana Hudobivnik. Člani kluba že vrsto let obiskujejo šolarje na poletnih in zimskih taborih, kjer jim predstavijo delo reševalcev in njihovih psov ter splošno vzgojo in odnos do psov. S svojim delom marsikateremu otroku omogočijo prvo izkušnjo s psom, na splošno pa na otroške obraze seveda pričarajo nasmeh in zadovoljstvo.

Slovensko združenje za duševno zdravje, njihove programe in dejavnosti nam je predstavila Petra Barbalić, vodja dnevnega centra ŠENT Kranj. Osnovni namen dnevnega centra je zmanjševanje socialne izključenosti in pomoč pri strukturiranju dnevnih aktivnosti uporabnikov. Pri tem uporabnikom v zadnjem letu nesebično pomaga tudi pes Chilli, ki že leto in pol vsak dan prihaja v službo in jo tudi uspešno opravlja. Slišali smo kar nekaj ganljivih zgodb, v katerih je glavno vlogo odigral ravno Chilli, ki je s svojo prisotnostjo v dnevnem centru pripomogel k izboljšanju psihofizičnega zdravja posameznikov.

Zanimiv in poučen projekt Učna ura 'Brez strahu pred psom' nam je na zabaven način predstavila Tina Lekan. V Slovenijo je bil projekt uvožen leta 2002, povzet po istoimenskem avstrijskem projektu. Glavni cilj projekta je otroke seznaniti z desetimi zlatimi pravili za pravilno ravnanje ob srečanju s psom, namen pa je tudi pojasniti obnašanje in vedenje psa, pravilno nego, vzgojo in skrb za psa, pasje sposobnosti in 'poklice' ter podobno. Učna ura je namenjena otrokom 3. in 4. razredov osnovne šole ter poteka sproščeno, zabavno, interaktivno in zanimivo.

Ob zanimivih predstavitvah je čas minil kot bi mignil, Katarina nas je na koncu pozvala, da sklenemo misli. Vsi smo mnenja, da lahko s pomočjo naših štirinožnih prijateljev ljudem pričaramo srečo, veselje, zadovoljstvo, nasmeh in solzico ganjenosti na obrazu, vsi pa smo tudi mnenja, da moramo biti pri tem izredno previdni. Predvsem je potrebno ločiti med terapijo s pomočjo živali in aktivnostmi. Vsi lahko brez kančka pomisleka podpremo delovanje in zavzetost Slovenskega društva za terapijo s pomočjo živali, ki se bo v prihodnosti trudilo še naprej. Strinjamo se, da je potrebno standardizirati pravila in pogoje za aktivnosti v ustanovah, spremeniti zakonodajo glede vstopa psov v institucije, omogočiti zavarovanje postopkov in aktivnosti, širiti znanje in izkušnje ter se povezovati in vključevati v mednarodne aktivnosti.

Nedvomno lahko zaključimo, da smo na seminarju vsrkali veliko znanja, idej in izmenjali mnogo izkušenj, stkali smo nova poznanstva in nove vezi. Nezanemarljivo in neprecenljivo je dejstvo, da so zgodbe s seminarja na naše obraze pričarale mnogo nasmehov. Le-ti pa so tisti zaklad, ki se ga Ambasadorji nasmeha in vsi njihovi prijatelji trudimo odkriti.