Iris Smolkovič in Sammy in Loesje

emailsammyiriss@gmail.com

status: Par je izšolan za aktivnosti s psom (APŽ)

ustanove: Dvojezična OŠ II Lendava

Sammy me spremlja že od leta 2002. Bila sem osnovnošolka brez izkušenj, a z veliko motivacijo, da ukrotim svojeglavega, občutljivega, trmastega, nagajivega, razigranega pubertetnika na štirih tačkah z neskončno energije. Skupaj sva odraščala in se učila drug od drugega. Veliko me je naučil o kinologiji in življenju nasploh. Doslednost, iznajdljivost, vztrajnost, potrpežljivost, mirni živci ter veliko pohvale so bili potrebni, da sva uspela. Predvsem pa ljubezen in grajenje dobrega medsebojnega odnosa in navezanosti. Tako sva se lahko preizkusila v poslušnosti, trikih, agilityju, poleg vsakodnevnih sprehodov pa sva skupaj tudi kolesarila in rolala. Celo na tekaške smuči me je spravil. Nekako je pač bilo treba odvajati njegovo odvečno energijo :) 

Ukvarjanje s kinologijo me je pripeljalo do prvih psiholoških spoznanj – o klasičnem in instrumentalnem pogojevanju, pomenu nagrad in kazni, vrstah učenja, motivaciji, principih vzgoje… Tako je naraščalo moje zanimanje za psihologijo, zaradi česar sem se tudi odločila za ta študij. Že med srednjo šolo sem zasledila terapijo s pomočjo živali, kar se mi je zdela odlična priložnost, da združim moji dve najmočnejši interesni področji – kinologijo in psihologijo. Poleg tega pa sem videla, kako pes vpliva name in kakšen je odziv ljudi, ki jih srečuje na vsakodnevnih sprehodih ali izletih. S pomočjo psov sem želela pomagati ljudem. Verjamem, da so mogoči ogromni premiki, toda le, če so ljudje in okolje za te pristope dovolj odprti. 

Proti koncu študija sva se s Sammyjem po uspešnem izobraževanju pridružila Ambasadorjem nasmeha. Kmalu po diplomi sem dobila priložnost na šoli s prilagojenim programom. Morda ravno na račun možnosti, da šoli ponudim nekaj novega. Tako so v šolskem letu 2012/2013 štirje učenci obiskovali individualne ure s psom. Več o tem si lahko preberete tukaj. Sammy je izpolnil moja pričakovanja in dokazal, da trud, ki sem ga vložila vanj, le ni bil zaman. Postal je izredno potrpežljiv, zelo družaben in vesel dobrovoljnež, ki je vodljiv tudi s strani otrok. Prijazen je do vseh, a nikoli vsiljiv. Prepričana sem, da mu je vloga terapevtskega psa pisana na kožo in vesela sem, da lahko končno izpolnjuje svoje poslanstvo. 

V letu 2012 se nam je pridružila mala Loesje, ki počasi gre po Sammyjevih stopinjah, saj je jeseni 2013 tudi ona opravila tečaj in izpit. Z njenim vedenjem ni bilo nikoli težav, je pa res, da sem že na začetku veliko delala na njeni socializaciji, z izkušnjami, ki sem jih pridobila pri delu s Sammyjem. Je sicer nekoliko bolj previdna in potrebuje nežnejši pristop, kar pa se pri delu z ljudmi da obrniti v korist. Pri marsikomu se prav pri stiku z njo pokaže milina, ki se včasih skriva nekje globoko.

V šolskem letu 2013/2014 sem na šoli pričela s projektom, v okviru katerega se izvaja t.i. Učna ura s psom – Sammyjem (več tukaj[i1] ). Loesje pa pridno posluša zgodbice v okviru Branja s psom. Poleti 2013 sem namreč pridobila tudi mednarodno licenco za program Reading Education Assistance Dogs (R.E.A.D.®).