Jana Čarman in Miša

status: Par je izšolan za aktivnosti in terapijo s psom (APŽ in TPŽ).
ustanove: OŠ Vide Pregarc

Že od malih nog so me psi zelo zanimali, moj prvi pes Šaro pa me je popeljal na aktivno kinološko pot. Postala sem inštruktorica šolanja psov v kinološkem društvu, kinološke vsebine pa kot učiteljica razrednega pouka vključujem tudi v svoje pedagoško delo na osnovni šoli. Z Mišo, prijateljičino psičko iz zavetišča, pa sva postali terapevtski par. Največje veselje zame je, da lahko kinologijo kot hobi povezujem s svojim delom v šoli. Z Mišo v okviru projektov obiskujeva učence, ter jim tako popestriva učne ure. Pomembno pri tem je, da je ta oblika dela v veselje vsem: Miši, učencem in meni.

Delo v letu 2010

1.) Z Mišo sva 5.6.2010 sodelovali na dnevu odprtih vrat v vrtcu H.C.Andersen v Ljubljani. Imeli sva "Mišin kotiček", kjer sem predstavila stvari na temo psov (pripomočke, knjige...).Otroci so lahko Mišo popeljali na kratek sprehod po vrtčevskem igrišču, jo krtačili in ji dali priboljšek.

2.) V letošnjem šolskem letu bova z Mišo sodelovali pri učnih urah v 2.a razredu v okviru projekta Korak k sončku. Projekt organizira Zveza sonček (predstavitvena stran www.soncek.org), gre pa za spoznavanje vseh vrst drugačnosti, posebnih potreb in možnosti drugačnih oseb.

V okviru projekta so v 2.a predvidene dejavnosti:

a) Obravnava zgodbice Veveriček posebne sorte (Svetlana Makarovič); Bralna urica z Mišo.

b) Delavnica, ki jo izvedejo člani Društva za terorijo in kulturo hendikepa in predstavitev slikanice Bontonček.

c) Učna ura o pasjem poklicu "terapevtski pes in pes pomočnik oseb s posebnimi potrebami" ob prisotnosti Miše.