Mišo Šapec in psička Viki iz Malega vrhka

email: fotr@siol.net

status: Par je izšolan za aktivnosti s psom (APŽ)

ustanove: Dom starejših občanov Ribnica-dementni oddelek, sodelovanje na različnih prireditvah in izvedba kinoloških uric. Razvojni oddelek v vrtcu Mehurčki, Zavod za slepo in slabovidno mladino in Šola za otroke s posebnimi potrebami Jela Janežiča v Škofji loki.

 

Odločitvi, da tudi Viki pripeljem v Ambasadorje nasmeha sploh ni bila težka. Namreč z njeno mamo Žanko sem že več kot eno leto deloval v različnih ustanovah.

Je pa Viki za razliko od njene mame, precej bolj nežna in šolanje pri Ambasadorjih nasmeha je bilo precej zahtevno. Vendar sva skupaj in s precejšnjo mero potrpljenja dosegla najin cilj.

Pri tem so bili nasveti strokovnega tima pri Ambasadorjih nasmeha še kako dobrodošli. Kljub temu, da sem vzredil 32 mladičev te pasme in da imam opravljen tudi izpit za vodnika osnovne vrste pri KZS, sem moral kar precej spremeniti pri svojem odnosu do Viki. Prav zaradi svoje nežnosti zahteva mnogo več vzpodbude in komunikacije med delom.

Viki se naravnost fantastično odziva na starejše uporabnike, kjer še posebno uživa, če jo sprehajajo ali pa negujejo. Prav zaradi svoje nežnosti pa je priljubljena tudi pri uporabnikih.  Zanimivo je opazovati, kako pri sprehajanju hodi v ritmu uporabnika, ki se včasih izredno težko gibljejo, pa vendar ob kratkem sprehodu z njo, celo odložijo palice, hojice, saj, kot trdijo, jim vliva zaupanje. Prav ta vliv na njihovo samopodobo pa je tisti element, ki ga cenijo tako uporabniki, kot njihovi terapevti.

Viki je tudi opravila tečaj A B in BH v kinološkem društvu Grosuplje, zato je primerna tudi za prireditve na prostem, saj je socializirana in vajena tudi prometa in motečih elemenotv v njem.

Čeprav je v svoji domovini ( Bosni in Hrvaški) ta pasma namenjena čuvanju drobnice pred plenilci, pa Viki dokazuje, da je prav samozavest pastirskih psov odlična preddispozicija za terapevtskega psa. In ves vložen trud v šolanje desetkratno povrne s svojimi reakcijami, ki včasih pri uporabnikih sprožijo celo solze veselja. Če kdo, potem je Viki dokaz, da se da izvabiti nasmeh na lica tistih, ki mariskateremu nepoznavalcu izgledajo brezvoljno in ubupano.

V sodelovanju s terapevti v ustanovah, ki jih obiskujeva, pa mariskateri uporabnik naredi stvari, za katere najprej trdi da jih sploh ne more. Sicer pa, ena slika pove več kot tisoč besed, pa si oglejte nekaj slik z najinih obiskov v Ribnici.