Mišo Šapec in Žanka

emailfotr@siol.net
status: Par je izšolan za aktivnosti s psom (APŽ).
ustanove: Vrtec Ciciban enota Mehurčki, Ljubljana; DSO Ribnica; predstavitve in kinološke urice.

Zaradi smrti Žanke v letu 2015 je par upokojen.

Naša Žanka je bila kriva, da se je Urša (tudi naša zelo dejavna članica) odločila za psa pasme tornjak , prav ona in njuna dejavnost s Skyem pa je kriva, da sem se odločil za sodelovanje v Društvu Ambasadorji nasmeha.

Prav za prav sem že kar nekaj časa pred prihodom v »Ambasadorje« premišljeval, kaj bi lahko delal z Žanko, saj se je izkazala za psičko, ki je izredno mirna in pozorna do otrok. To sem opazil tudi ob  ravnanju naše vnukinje z mladiči, ko je Žanka popolnoma mirno opazovala, kako naša Liza sedi sredi gnezda mladičev in jih boža. Tudi ob obiskih prijateljev, ki so imeli s seboj majhne otroke, se je takoj usedla poleg njih in se mirno prepustila njihovemu igranju z njo. Ob dojenčke, ki so jih polegli na dekice na travi, pa se je kar ulegla poleg njih in jih »čuvala«.

Glede na to, da sem opravil z Žanko tečaj A B in BH in kasneje še sam tečaj za voditelja osnovne vrste (po domače bi rekli da sem pasji inštruktor), sem lahko suvereno ocenil, da gre za psičko, ki je izredno mirna in vodljiva, kljub zelo samozavestnemu karakterju. Kot vzreditelj in lastnik psarne sem tudi vedel, da bo Žanka po zadnjem leglu iskala neke vrste nadomestilo za materinstvo, saj je bila odlična pasja mati, ki je izredno skrbela za svoje mladiče. In ker sem menil, da je 32 potomcev v štirih leglih dovolj, sem poskrbel za sterilizacijo in Žankino »penzijo«. In, ker sem se upokojil tudi sam, sem se odločil, da se priključim tej skupini ljudi, ki dela tako zanimive stvari s svojimi živalcami (niso samo kužki). Najprej sva morala z Žanko opraviti preizkus njene primernosti za delovni par za aktivnosti, nato pa sem moral še sam opraviti teoretični del – beri: izpit iz poznavanja dejavnosti.

Vsekakor sem vesel, da nama je uspelo in da lahko obiskujeva ljudi, ki jih najina prisotnost razveseli, jim zariše nasmeh na usta. 

Trenutno redno obiskujeva vrtec za otroke z motnjami v razvoju in dom starejših občanov, bova pa letos dodala še nekaj ustanov in posameznikov, da se veselimo skupaj.