Zgodovina terapije s pomočjo živali

Avtor: Andreja Zupanc

Prve zapise o uporabi živali v terapevtske namene najdemo v Angliji. Literatura navaja, da so domače ljubljenčke uporabljali kot del terapije že v letu 1792 v Querker Society of Frends York Retreat in England. Celo Florence Nightingale je cenila koristi domačih ljubljenčkov, ki so jih imeli bolni posamezniki (Velde et al., 2005). Presenetljivo je, da je pri svojem delu uporabljal psa tudi Sigmund Freud (Eggiman, 2006). Ameriška vojska je vzpodbujala uporabo psov v terapevtskih institucijah s psihiatričnimi pacienti od leta 1919 v St. Elizabeth’s Hospital v Washingtonu. Spoznanja o vrednosti povezave človek − žival je prvi zapisal in javno objavil Boris Levinson leta 1961 na kongresu American Psyhological Association. Izzval je mešane reakcije, kasneje pa so ugotovili, da kar 16% psihologov − psihoterapevtov uporablja živali pri svojem delu (Velde et al., 2005).

Terapevtske živali uporabljamo lahko na tri načine:

  • živali se uporabljajo kot spremljevalci za osebe, ki živijo same doma, bolj neodvisne ali v prilagojenih življenjskih okoliščinah;
  • živali uporabljajo v ustanovah, kjer pomagajo pri vzpodbujanju ali so spremljevalci oseb;
  • živali privedejo v ustanovo, kjer pomagajo pri vzpodbujanju različnih interesov ter komunikaciji (Velde et al., 2005).

Vir