ŽIVALI ZA OTROKE - KOSMATO PRIJATELJSTVO

Družbeno odgovorna akcija

"Živali za otroke - za kosmato prijateljstvo"

Nova prijateljstva se vedno stkejo med počitnicami

 

Počitnic je konec, a to ne sme biti razlog za slabo voljo. 1. septembra se namreč začne družbeno odgovorna akcija "Živali za otroke - za kosmato prijateljstvo", katere namen je zbrati sredstva za kakovostno preživljanje počitnic otrok v družbi terapevtskih živali. Podjetje Mars bo v obdobju pred svetovnim dnevom živali (od 1. septembra do 21. septembra 2014) skupaj z Zvezo prijateljev mladine Slovenije, društvom Ambasadorji nasmeha in Tačke pomagačke organiziralo družbeno odgovorno aktivnost ter z zbranimi sredstvi otrokom v šolskem letu 2014/2015 zagotovil kakovostno preživljanje t.i. krompirjevih počitnic - v družbi terapevtskih psov. 

V Sloveniji čedalje več otrok svoj prosti čas preživi za računalnikom in televizijo. Zato je pomembno, da računalnik, televizija in ostale t.i. pametne naprave ne nadomestijo branja knjig, druženja z vrstniki, sprehodov in podobno. Številne organizacije in starši si zato prizadevajo, da otrokom omogočijo kakovostno preživljanje prostega časa, predvsem v času šolskih počitnic.

Podjetje Mars bo v obdobju trajanja družbeno odgovorne akcije od prodaje vsakega izdelka blagovne znamke Whiskas in Pedigree prispevalo 10 centov in zbrana sredstva namenilo izvedbi aktivnosti v času t.i. krompirjevih počitnic, ki jih bodo organizirale posamezne zveze in društva – članice Zveze prijateljev mladine Slovenije po Sloveniji, izvedli pa društvi Ambasadorji nasmeha in Tačke pomagačke.

»Zveza prijateljev mladine Slovenije je spoštovana in vsem znana organizacija, ki je lahko ponosna na več kot 60letno bogato in plemenito delovanje, polno dobrih misli, odličnih akcij, prizadevanj, neštetih prostovoljnih ur in nasmehov na otroških obrazih. Mi, Prijatelji mladine, smo varuhi otrok, mladostnikov in družin. Naše osnovno poslanstvo je bilo, je in vedno bo njihova dobrobit. Mi smo tisti, ki opozarjamo, da imajo otroci svoje pravice, da moramo odrasli zagotoviti vse osnovne življenjske potrebe odraščajočim in jim pri tem nuditi tudi kar najboljše pogoje za razvoj njihovih interesov in talentov. V teh, ne preveč spodbudnih časih, včasih pozabljamo na to, kako pomemben in enkraten je razvoj otroka v družbi in kako ranljive so družine na vseh koncih naše države. Tudi Združeni narodi so pred kratkim jasno povedali, da mora Slovenija za zaščito otrok oblikovati ustrezen sistem socialnega varstva in perspektive vgraditi v vse strategije. Zveza prijateljev mladine Slovenije neprestano opozarja, da otroci ne morejo čakati na boljše ekonomske razmere v družbi, ampak imajo že danes pravico do razvoja, do ustreznega razvedrila, igre in do kakovostnih zdravstvenih storitev. Del vsega tega jim lahko omogočimo s takšnimi akcijami kot je akcija Živali za otroke,« je povedala Darja Groznik, predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije.

Številne strokovne raziskave so pokazale, da bližina in aktivnost z malimi živalmi na otroke vpliva pozitivno, saj se otroci lažje spopadajo z občutkom tesnobe, izboljša se jim splošno zdravje in dobro počutje, dosegajo večjo uspešnost v šoli in se lažje spoprijateljijo z drugimi otroci.

»Pri svojem delu se srečujemo z otroki, ki jih tarejo raznorazne težave. Velikokrat jih težijo bremena, ki so pretežka za njihova mala ramena. O njih ne govorijo, ker se bojijo odzivov ljudi. Pri živalih ta strah odpade, mirno se lahko z njimi pogovarjajo in jim zaupajo kakšno stisko. Velikokrat žival služi tudi kot posrednik pri navezovanju stikov med otrokom in drugimi ljudmi. Uživajo tudi ob božanju in igri z našimi kosmatinci. Ob koncu druženja pogosto nasmejani pritečejo k nam, nas pocukajo za rokav in vprašajo, kdaj pridemo spet, « je o pozitivnem vplivu živali na otroka povzela prof. Neža Vihelm, iz Slovenskega društva za terapijo s pomočjo živali, Ambasadorji nasmeha.

Robert Bogataj, predsednik Slovenskega društva za terapije s pomočjo psov, Tačke pomagačke je ob tem dodal: »Terapevtski pari Društva »Tačke pomagačke« v terapijah s pomočjo psov vedno znova spoznavajo, da imajo psi na otroke izjemno pozitiven vpliv, ki se še zlasti odraža na motivaciji, sproščenosti in  samozavesti otrok.  Pes je lahko otrokov najboljši prijatelj, ki ne kritizira in ne obsoja. S svojo prijaznostjo, toplim in ljubečim pogledom psi pri otrocih vzbujajo zaupanje in predanost.«

 

O podjetju Mars, Incorporated

Leta 1911 je Frank C. Mars v domači kuhinji v Tacomi, Washington, naredil prve slaščice in postavil temelje podjetja Mars. Leta 1920 se je očetu pridružil tudi sin Forrest E. Mars, Sr. in ustvarila sta MILKY WAY®. Leta 1932 se je Forrest E. Mars, Sr. preselil v Veliko Britanijo z vizijo graditi podjetje, ki bi imelo koristi za vse deležnike. Tej viziji Mars sledi še danes.

Mars ima sedež v mestu McLean, Virgina, in beleži več kot trideset milijard dolarjev čistega prihodka iz prodaje v šestih segmentih: hrana za male živali, čokolada, Wrigley, hrana, pijača in Symbioscience. Zaposluje približno 70.000 sodelavcev po vsem svetu in dnevno udejanja 5 principov s katerimi se trudi pozitivno vplivati na ljudi in planet.

Blagovne znamke podjetja Mars: Hrana za male živali – PEDIGREE®, ROYAL CANIN®, WHISKAS®, KITEKAT®, BANFIELD® Pet Hospital in NUTRO®; čokolada – M&M’S®, SNICKERS®, DOVE®, GALAXY®, MARS®, MILKY WAY® in TWIX®; Wrigley – DOUBLEMINT®, EXTRA®, ORBIT® in 5™ žvečilni gumiji, SKITTLES® in STARBURST® bonboni, in ALTOIDS® AND LIFESAVERS® mints.  Hrana – UNCLE BEN’S®, DOLMIO®, EBLY®, MASTERFOODS®, SEEDS OF CHANGE® in ROYCO®; pijača – ALTERRA COFFEE ROASTERS™, THE BRIGHT TEA COMPANY™, KLIX® in FLAVIA®; Symbioscience – COCOAVIA™,  WISDOM PANEL™ in SERAMIS®. 

Za več informacij obiščite www.mars.com.

O Zvezi prijateljev mladine Slovenije

Zveza prijateljev mladine Slovenije je nevladna, prostovoljna, človekoljubna in neprofitna organizacija, katere temeljni cilj je dvig kakovosti življenja otrok, mladostnikov in družin, zastopanje in uveljavljanje njihovih interesov in potreb ter zaščita njihovih pravic.
Deluje že od leta 1953 in postaja vedno bolj nepogrešljiva v sodobno organizirani civilni družbi.

Odziva se na aktualna družbena vprašanja in tvorno prispeva k oblikovanju pozitivnih vrednot življenja, otrok, mladostnikov in družin.

Delovanje Zveze prijateljev mladine Slovenije temelji na razvijanju vrednot prostovoljnega dela in negovanju dobrih medčloveških odnosov.

Več: http://www.zpms.si/ZPMS/

O Slovenskem društvu za terapijo s pomočjo živali, Ambasadorji nasmeha

Ambasadorji nasmeha so prvo društvo za terapijo s pomočjo živali, ki deluje od leta 2004 in je prostovoljsko neprofitno društvo v javnem interesu.. Ime društva izvira iz poslanstva društva - kamorkoli pridejo, želijo vzbuditi nasmeh na obrazu, pa čeprav le za trenutek, saj ga v ozadju večkrat spremlja huda bolečina, žalost in osamljenost.

Društvo je samostojno, nepridobitno združenje občanov, ki se strokovno ukvarjajo z izobraževanjem ter raziskovanjem pospeševanja učinkov terapije z živalmi. Namen društva je prizadevanje, da se terapija in aktivnosti s pomočjo živali ustalijo in izvajajo kot priznana oblika pomoči v zdravstvu, šolstvu in na drugih primernih področjih, ki jih pokrivajo ustrezne ustanove v Sloveniji, kot tudi v obliki individualnih obiskov na domu v sodelovanju z za to usposobljenim osebjem in ustanovami. Za doseganje namena društva so položene smernice za izobraževanje inštruktorjev in terapevtskih ekip, sestavljenih iz vodnika ter ene ali več živali, ki izvajajo terapijo s pomočjo živali. Poleg  tega mora društvo omogočati nadaljnje izobraževanje ekip s pomočjo prireditev ter publikacij. Namen društva je tudi šolanje in uporaba psov pomočnikov ljudem s posebnimi potrebami.

Več: http://ambasadorji-nasmeha.si/

O Slovenskem društvu za terapijo s pomočjo psov, Tačke pomagačke

Slovensko društvo za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke združuje prostovoljne člane/ice, ki so skupaj s svojimi psi pripravljeni delati kot prostovoljci. Osnovni cilj Društva za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke, ki je bilo ustanovljeno leta 2007, je pomoč pri rehabilitaciji in izboljšanju počutja otrok, mladostnikov, starostnikov ter oseb s posebnimi potrebami. Društvo je humanitarno, prostovoljno in nepridobitno združenje fizičnih oseb in deluje v javnem interesu.

Pari Slovenskega društva za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke  izvajajo terapevtske storitve v različnih institucijah in ustanovah, med drugim v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča, Rehabilitacijskem centru Rakitna, na Belem obroču Slovenije;  v širšem prostoru domovine pa v številnih zavodih, v katerih so varovanci s psihofizičnimi okvarami, v bolnicah, v domovih za ostarele, v osnovnih in srednjih šolah, v knjižnicah, v vrtcih itd.. Vse več strokovnega osebja po bolnišnicah, zavodih, domovih za ostarele, šolah … spoznava in priznava, da psi znatno pripomorejo k vzdrževanju, ohranjanju in pridobivanju novih spretnosti. Posebej to velja za otroke z motnjami v razvoju in za posameznike po poškodbah, za onkološke bolnike, za oslabele, za paciente z nevrološkimi in degenerativnimi obolenji in druge. Pes v delovnih terapijah nastopa kot so-terapevt, ki s svojim blagim, zaupljivim in toplim  pogledom, mehkim kožuhom spontano ustvari čustveno varno ozračje, uspešno premosti zadrege ob  človeški zadržanosti in odločilno pripomore k sprostitvi delovnega ozračja. Psi so odlični motivatorji, ki spodbujajo posameznika ali skupino k aktivnemu sodelovanju in so najpomembnejši del terapevtskega procesa.

Več: http://tackepomagacke.si/kdo-smo/o-nas/